Blog

Contact

  • Daniël Bohus

Socialmediatrends 2020

Bijgewerkt: 27 dec 2019


Live video’s, betaalde e-commerce-advertenties en chatbots: de trends op social media in 2019. Maar trends veranderen constant en er komen steeds meer gebruikers. Wat gisteren een trend was kan vandaag verouderd zijn. Door op de hoogte te blijven van deze trends kan je jouw doelgroep continu benaderen met de informatie die zij willen krijgen en die jij wilt verstrekken.

1. Tiktok

TikTok groeit erg snel, ook in Nederland. Zo’n drie-en-half miljoen gebruikers zou het videonetwerk al hebben in ons land. Daarmee is het geen kleine speler meer. Dit bewijst dat zelfs het gigantische Facebook TikTok als belangrijke factor ziet, bleek wel uit de gelekte toespraak van Zuckerberg. Hij zegt daarin onder andere:


TikTok is really the first consumer internet product built by one of the Chinese tech giants that is doing quite well around the world.

‘TikTok is here to stay’ en daarom in 2020 zeker een kanaal om als marketeer in de gaten te houden. Blijf wel alert op de privacy en veiligheid rondom TikTok.

Bron: FrankWatching

2. Argumented Reality op social media

Augmented Reality (AR) staat eigenlijk jaarlijks op elk trendlijstje, en wat mij betreft terecht. In de praktijk is de ontwikkeling er uiteraard wel, maar is de adoptie lang niet altijd vlekkeloos. Toch denk ik dat in 2020 AR eindelijk echt meer en meer gebruikt zal worden. Niet in de laatste plaats vanwege de introductie van tal nieuwe features die de focus leggen op AR, vaak gekoppeld aan e-commerce in de vorm van ‘shop the look’-opties. Zo lanceerde Instagram onlangs een nieuwe Argumented Reality shopping-oplossing.

Bron: FrankWatching

3. Ephemeral Content

Ephemeral content is content die na een bepaalde tijd verdwijnt, zoals stories op Instagram. Deze vorm van content groeit, qua hoeveelheid, vijftien keer sneller dan geplaatste content in de ‘feed’. 98% van de Instagramgebruikers gebruikt stories, waarvan één vierde van alle bedrijven stories zelfs dagelijks gebruiken! Deze vorm van content vormt de nieuwe maatstaf. De authenticiteit is hoog, het is laagdrempelig en roept interactie op. Daarnaast kun je veel elementen toevoegen aan bijvoorbeeld een Instagramstory waarop je kan reageren, zoals een poll of bijvoorbeeld een ‘vragen(v)uurtje’.


Bron: Fingerspitz

4. WhatsApp

Doordat WhatsApp zoveel gebruikers heeft is dit kanaal het meest ideaal om potentiële klanten te benaderen. Bedrijven kunnen via dit kanaal eventueel gesponsorde berichten sturen. Door via WhatsApp de mogelijkheid te hebben om te communiceren met klanten maakt dit het bedrijf toegankelijker. WhatsApp kan helpen bij het creëren van interactie tussen bedrijf en de consument door middel van één-op-één-communicatie.


Bron: Fueld

5. Meme-marketing

Als laatste de meme-marketing. Een internetmeme is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven, dat zich via het internet van persoon tot persoon in een hoog tempo verspreidt. Dat zorgt voor ontzettend veel interactie. Mensen vinden het vooral grappig of herkennen zichzelf er in en willen het dan delen. Memes zijn ontzettend populair. Voor bedrijven is dat gunstig, steeds meer bedrijven gebruiken memes om hun naamsbekendheid te vergroten. Meme-marketing gaat zeker (weer) terugkomen in 2020. Het is eigenlijk een leuke maar geheimzinnige marketing truc want zonder dat consumenten er bewust van zijn maken zij reclame voor jouw bedrijf.


Bron: Netflix

Social media groeit met de dag. In 2020 gaat dit een nóg belangrijker deel uit maken van het internet. Creadle is gespecialiseerd in het creëren van online content. Heb je nog geen werkende strategie of wil je dat jouw bedrijf gaat groeien via social media? Neem gerust contact met me op, ik help je er graag mee!